Liddicoat & Goldhill
HGR2.jpg

Hampstead House

Our clients moved from St. John's Wood in early 2014 to a run down 1930s house in the Hampstead Garden Suburb. They gave Interior Designers and Architects Liddicoat & Goldhill an open brief to adapt and expand their home to suit their sensibilities and growing family.

Behind the carefully-preserved Arts & Crafts exterior, the ground floor opens up to give the atmosphere of an industrial loft apartment. The designers focussed on creating a sense of surprise for visitors expecting a typical suburb house. The glazed screens separate the formal drawing room, facing the street, while an extension to the rear created an open plan eating, cooking and informal relaxation area.

Liddicoat & Goldhill’s response addressed the entire house, and was based on analysis of the family’s living patterns, and by making only the most economical structural changes. The interior layout was fully remodelled and the staircase redesigned to maximise the use of space. The most dramatic structural work happened at ground floor level, where all interior walls around the hallway have been replaced with elegant glazed crittall screens.

The first floor was re-arranged to create two children rooms, family bathroom and luxurious master suite with a meandering route from the sleeping area into the dressing and bathroom spaces. Two new bedroom suites were created in the converted attic space.

Aesthetically, the project has been conceived as a collage; a deliberate response to the vogue for monochromatic interiors. A rich mix of strongly-contrasting colours and textures creates a warmly tactile environment. In the kitchen, highly veined marble meets crisp lacquered joinery, concrete and stainless steel work surfaces, and strongly-grained wood. These provide the backdrop to select pieces of contemporary furniture and the clients’ art collection.

A pattern of heated polished concrete, trompe-l’oeil encaustic tiling and herringbone parquet, delineated with subtle brass junctions, create zones within the open plan arrangement, and a change in texture underfoot as the house is explored. Industrial crittall windows and Danish handmade brick feature walls (using a brick designed by Peter Zumthor for Petersen Tegl) complete the composition.


Black Dornbracht Tara range was used in the master bathroom and acted as a contrast to the carerra marble tiling and glazed screens. In the kitchen, bright Antorini pendant lights by Sputnik Estudio focus attention on the kitchen island.

Photos by Will Scott